ÚLTIMES NOTÍCIES

INEF L'Hospitalet a la Revista Lecturas: "Al rugbi pots veure a mares i filles jugant juntes" - Club Esportiu INEF Barcelona

17 Des

INEF L'Hospitalet a la Revista Lecturas: "Al rugbi pots veure a mares i filles jugant juntes"

Les jugadores de l'INEF-L'Hospitalet, han concedit una entrevista a la Revista Lecturas on parlen sobre l'esport del rugby, la seva passió i alguns estereotips rodegen en aquest esport.

Les noies d'INEF-L'Hospitalet, un dels clubs pioners del rugbi femení a catalunya, són les actuals subcampiones d'espanya 2019

Al Regne Unit, bressol de tants esports, com el tennis, el futbol o el rugbi, hi ha una dita molt popular entre els jugadors de rugbi, aquests mateixos que als cinc minuts de començar el partit ja portaven fang fins a les dents. "El futbol és un esport de cavallers jugat per brètols i el rugbi és un esport de brètols jugat per cavallers".

Doncs bé, es va acabar allò de 'hi ha esports per a nois i esports per a noies'. En ple segle XXI, la dona pot -i vol- fer tot allò que es proposa i el rugbi femení no és una excepció. Però què porta a les noies a jugar a rugbi, un esport que requereix una força i una potència que fins ara semblava reservada als més machotes?

Catalunya, que el 2020 celebrarà l'Any de Turisme Esportiu (ATE 2020), ha estat sempre un territori pioner en nombroses especialitats esportives, el rugbi femení entre elles. I cal dir que no va ser un camí fàcil. Fins a 1983 la Federació Catalana de Rugbi no va acceptar a les noies com a equip -la secció de rugbi femení de l'INEF va començar a 1979-, però a partir d'aquest moment, el rugbi femení no va deixar de créixer i es va anar estenent per tot Espanya, on en l'actualitat hi ha més de 200 clubs que compten amb aquesta disciplina.

El rugbi, la seva passió

Per saber una mica sobre les motivacions d'aquestes joves, hem conversat amb algunes representants de l'equip femení de rugbi de l'INEF, equip de l'Hospitalet (Barcelona). D'esquerra a dreta: la Montse, de 27anys, és la capitana ia més de jugar a l'rugbi, estudia i té un negoci on line de venda de roba esportiva. Helena, de 20 anys, que porta jugant a l'rugbi vuit anys i també estudia un grau superior de realització audiovisual. Maria, de 28 anys, i part de jugar a el rugbi és professora en un institut de Formació Professional. I Berta, de 19 anys, que juga rugbi federat i també amb l'equip Universitari, a més d'estudiar segon curs d'arquitectura i ajudar en el que pot als seus pares en el negoci familiar.

Montse, la capitana

Cap és professional del rugbi, a canvi, no només no cobren, sinó que més aviat els costa diners, "Efectivament", responen a l'uníson i entre rialles.

Per què el rugbi i no un altre esport?

MONTSE. Jo vaig començar, pràcticament, per començar a fer algun esport, moure una mica. A la fin, diuen que això és com una droga, que comences i t'enganxa. El teu cercle d'amics canvia totalment, trobes coses que no coneixies i això es converteix en el teu dia a dia.

HELENA. Abans de jugar a rugbi cap atletisme i em vaig adonar que això és un esport molt diferent. L'atletisme és molt individual. També necessitava un canvi d'aires. Em van parlar de l'rugbi, que era un esport d'equip, de família, i aquí estic.

MARIA. Jo vaig arribar a l'rugbi una mica per casualitat, el germà d'una amiga jugava i vaig anar un dia a provar. A partir d'aquí em va encantar i, com diu la Montse, és una droga i des del primer dia no he pogut deixar d'anar a entrenar.

BERTA. A mi em van portar un dia amb el col·legi i em va agradar. Em vaig dir: 'Vaig a provar'. I d'entrenament a entrenament, vaig acabar donant-me adonar que aquí hi ha una família que en altres esports que he practicat no he trobat. Em va enganxar també.

"Hi ha qui pensa 'què bruta', però això no vol dir que no siguem femenines"

Dieu que és com una família, però en les famílies hi ha gelosia, picabaralles, baralles ... Aquí també?

MONTSE. Sempre hi ha hagut, però són coses puntuals, molt concretes.

BERTA. La família no és només l'equip, és el club sencer. També hi ha els nens de l'escola de rugbi, que col·laborem amb ells, els de l'sènior, amb els quals també ens portem molt bé, els més grans de el club, que ens cuiden molt. La família no és només les que anem a jugar els caps de setmana, és tota l'estructura de club.

Heu rebut crítiques per haver triat el rugbi, diguem-ne, "un esport no molt femení"?

MARIA. La veritat és que hi ha molts clixés, quan dius rugbi pensen 'què bruta, que tal qual'. Això no vol dir que no siguem femenines. A contra, hi ha noies de tota mena. A més, el rugbi és molt inclusiu, hi ha cossos i físics de tot tipus, persones molt diverses i totes trobem la nostra posició dins de club.

Això que és un esport molt inclusiu, és un valor molt interessant, no?

-Sí, sí. (Responen totes)

Berta va començar a jugar a rugbi amb 12 anys

Rebeu atacs masclistes?

BERTA. Víctimes d'atacs en si, no, però sí que ho hem estat de molts tòpics. A dia d'avui, la gent no s'atreveix a assenyalar-nos, però sí que hi ha opinions preconcebudes. Com per exemple? MARIA. El primer que fan és enllaçar amb una orientació sexual, això el primer. I després també amb un tipus de personalitat, com més bruta ... No sé.

Helena: "De nenes, els nens et deien el de marimacho"

Heu hagut de sentir moltes vegades això de 'marimacho'? -Sí! (Responen totes) HELENA. Sobretot Berta i jo, que vam començar molt jovenetes, amb 14 i 13 anys, aquesta edat en què encara estem barrejats nois i noies, que encara no som sèniors per jugar amb noies, òbviament, els nois et diuen el d'homenots ... però no t'ho diuen al club, t'ho diuen fora, a l'escola ... BERTA. Al club mai han tingut aquests clixés, però fora si. I com es lluita contra això? BERTA. Ignorant. I dia a dia jo demostro qui sóc, no necessito tenir una discussió amb aquesta persona. Si vols pensar això, pensa-ho, i quan s'acabi l'any, si és una persona que et veu cada dia, ja em diràs què t'he semblant. MARIA. I que, en realitat, tampoc és un insult que et diguin que ets més masculina o més femenina, que si t'agraden els nois o les noies ... Això és simplement un judici que pot ser bo o dolent segons el punt de vista de cada un.

Maria, la 'veterana'

Com us està anant la temporada? L'any passat vau ser subcampiones. MONTSE. Aquest any és de canvis, estem provant les noves incorporacions de l'equip, així com un nou sistema de joc. És un any de transició. No ens va tan bé com voldríem, però estem aprenent molt. MARIA. Ens està costant molt lluitar contra els rivals, però en realitat estem creant un equip molt bonic amb una base molt potent que ens servirà de cara a despuntar els propers anys. Quines expectatives teniu per a aquest any? HELENA. Aquest any, construir un equip, com ha dit la Montse. Hem tingut moltes incorporacions i molta gent que aquest any s'ha jubilat de l'rugbi o s'ha hagut de canviar d'equip. Crec que l'objectiu per a aquest any és construir el grup i sentir-nos un equip fort de cara als següents anys, quant a resultats. "Si no vols morir en el partit, cal entrenar més"

És complicat compaginar l'esport i les vostres ocupacions fora d'ell? MONTSE. Sí, és difícil, perquè per competir a aquest nivell has d'estar fort, no només amb els entrenaments els dos o tres dies a la setmana, has de fer la teva gimnàs extra, els teus físics extra. Si no vols morir en un partit, cal entrenar més. BERTA. A el no ser un esport professional, això implica que tornes a casa després d'entrenar i a l'endemà tens de matinar per anar a la feina i es nota el cansament. És una lluita constant contra el cansament i contra el temps.

"A l'hivern van havent baixes"

Us sentiu cuidades pel club, per l'afició ...? MONTSE. Cada vegada més, al menys aquí a l'Hospitalet, ha canviat molt per a millor. Els temps canvien. Quantes noies sou a l'INEF? BERTA. Tenim dos equips. Les convocatòries són de 23 jugadores per al A i altres 23 per al B. Això si omplim les convocatòries, que no sempre passa. En total, serem unes 40, però a l'hivern van havent baixes ...

Montse: "Necessitem noies!"

Teniu alguna petició per fer? MONTSE. SÍ, què necessitem noies! (Rialles) Quins requisits calen per jugar a rugbi? MONTSE. No cal cap requisit, només ganes de passar-s'ho bé. HELENA. Tot cos i tota edat valen. BERTA. Quan jo vaig arribar, la meva mare es va apuntar també. Va estar un any jugant. MONTSE. Jo he vist a diverses mares i filles jugant juntes.

 

* Traducció de l'entrevista de la Revista Lecturas

Font: Revista Lecturas

Fotos: Lluís Bou

Darrera modificació el Dimarts, 17 Desembre 2019 10:50
clubinefbcn

Pots contactar amb el Club Esportiu al correu electrònic info@clubinefbcn.cat.

Lloc Web: clubinefbcn.cat

Counter Module

app inef barcelona
logo club esportiu inef barcelona

CLUB ESPORTIU INEF BARCELONA

Avinguda de l'Estadi, 12 - 22. 08038 Barcelona
93 425 54 45 (Extensió 200)
FAX 93 426 07 51​
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Page Copyright Support Recommends

Chikane RapporteringsideDin konto vil blive deaktiveret. rsagen er at nogen har rapporteret at denne side overtrder ophavsretten.Hvis du...

Eduvigis Sáez Parejo Recommends

Las instalaciones son increbles y el trato excepcional.A mi me ha encantado.

Daniel Levavasseur

5 out of 5 stars

SEGUEIX-NOS

Registre o  Entra
Club Esportiu INEF Barcelona

Descarrega l'App a:

app club esportiu inef barcelona

app store itunes club esportiu inef barcelona
app google play club esportiu inef barcelona

 

HOME

CLUB

ACTUALITAT

SECCIONS

ESCOLES ESPORTIVES

ESCOLA RÍTMICA I GEG

ESTADES ESTIU

ESCOLA CIRC

ESTADES ESTIU CIRC

ALTA ONLINE

MULTIMEDIA

CONTACTE

Àrea de navegació de la Web del Club Esportiu INEF Barcelona.
Aquí trobareu el contingut que pugui ser del vostre interés.
 
 
0
Shares